Groep 4 Actueel

Juni 2018

Nog maar een weekje te gaan en dan zit het schooljaar er al weer op. Wat heeft groep 4 ontzettend hard gewerkt. Ieder is op zijn manier en tempo vooruit gegaan. De meeste kinderen hebben hun tafeldiploma al gehaald. Knap hoor. Met rekenen hebben we o.a.geleerd om: hoe we sommen als 53-49 snel uit kunnen rekenen, verhoudingstabellen af te lezen en om de juiste tijd op de minuut nauwkeurig af te lezen. Dit is soms best nog lastig maar daar gaan we volgend jaar mee verder. Met spelling hebben we de lastige categorie van klinker verdubbelen of verenkelen geleerd bijv. bij bommen en bomen. Wat is het verschil? Wanneer schrijf je een M en wanneer twee? Met taal zijn we de laatste weken bezig geweest met het benoemen van alle woordsoorten: wat is een werkwoord, zelfstandig naamwoord, voorzetsel en zelfs ook al het stoffelijk bijvoegelijk naamwoord bijv. de houten stoel.
Met 4x Wijzer zijn we bezig geweest met de thema’s bloemen en planten en de dokter en de tandarts. We zijn op bezoek geweest bij de tandartspraktijk van Judith (moeder van Julie). Het was leuk om alle ruimte en apparatuur eens van dichtbij te bekijken.
Ook zijn we op schoolreis geweest en hebben nog twee super leuke tennislessen gehad. In onderstaande link vindt u wat foto’s van deze activiteiten. A.s. vrijdag gaan we ook nog zwemmen dankzij een prijs die Demi heeft gewonnen. We vinden het na twee jaar jammer dat we nu echt afscheid nemen van deze super leuke klas. We wensen iedereen alvast een super fijne vakantie! Blijf lekker lezen en de tafels oefenen met uw kind, zodat niet alles is weg gezakt is na de vakantie!
 

 

Februari 2018

De eerste vijf weken van het nieuwe schooljaar zijn al weer voorbij. Met 4x Wijzer hebben we gewerkt over het thema ‘reptielen’. De kinderen waren erg enthousiast over dit thema en hebben daarom ook veel geleerd. We weten nu wat het verschil is tussen een amfibie en een reptiel, wat ze eten en de kenmerken van een reptiel. Ook is Kyra uit groep 8 in de klas geweest om er over te vertellen. Na de vakantie starten we met het thema ‘wonen’. We gaan aan de slag met de volgende vragen: hoe wordt een huis gebouwd en getekend, hoe ziet jouw droomhuis eruit?, verschillende soorten huizen in Nederland, maar hoe zien de huizen in andere landen eruit?

In januari hebben we alle Cito toetsen afgenomen. Alle kinderen hebben het echt heel erg goed gedaan. We zijn trots op ze. U krijgt de uitslag van de toetsen mee met het rapport eind februari.

Met rekenen zijn we momenteel bezig met klokkijken: vijf en tien minuten voor het hele en halve uur. Ook oefenen we de sommen zoals 35+29= We rekenen deze sommen uit met behulp van een getallenlijn: hierop maken we sprongen. We tellen altijd eerst de tientallen op: 35+20=55 daarna vullen we 55 aan tot het volgende tiental dus 55+5=60 en daarna doen we de laatste stap 60+4=64

Het is een lange weg om het steeds uit te schrijven maar door dit veel te oefenen kunnen kinderen het straks uit hun hoofd.

Bij spelling hebben we veel geoefend met de ei/ij en de ou/au woorden. We hebben er een rap gezongen zodat deze woorden goed ingeoefend worden. Ook hebben we woorden leren schrijven met aan het eind een d/t en woorden met aai/ooi/oei.

Met taal hebben we geleerd hoe een zin is opgebouwd. In een zin zit een werkwoord en een wie/waar/wanneer deel. In welke volgorde staan ze?

U ziet we hebben hard gewerkt! Rest ons deze week nog het Carnavalsfeest en dan kunnen de kinderen weer genieten van een weekje vrij. Hopelijk knappen alle kinderen snel op. Er zijn veel kinderen met buik-, en hoofdpijn en PHPD (voor wie niet de serie Luizenmoeders volgt….Pijntje Hier en Pijntje Daar) 😉

 

 

December 2017

De gezellig drukke feestmaand is op 1 december van start gegaan met de musical ´Het vergeten Pietje´.  Alle kinderen hebben hard geoefend om hun rol en de liedjes in te studeren. Ook hebben we samen alle attributen verzameld en gemaakt. Alle ouders, opa´s en oma´s hebben genoten van het optreden. Hieronder een kleine impressie.

september 2017 

Inmiddels zijn we al een paar weken bezig en hebben we een start gemaakt met het werken op de chromebooks. Dit viel niet mee! Het is best lastig om een emailadres en wachtwoord in te vullen en ook nog letten op hoofdletters en punten…. gelukkig heeft groep 7 ons geholpen en na een paar dagen kon iedereen het al alleen!

Met 4 x wijzer werken we over het thema ‘vervoer’. We hebben gesproken over voertuigen; hoeveel ken je er? Maar ook over hoe ze het milieu vervuilen en voertuigen van vroeger.